Jak vybrat jízdní kolo

 

Výběr správného jízdního kola může být náročný úkol, zejména pokud s cyklistikou začínáte. K dispozici je řada různých typů jízdních kol, z nichž každé má své jedinečné vlastnosti a funkce. Abyste se mohli co nejlépe rozhodnout, jaké kolo vybrat, je důležité porozumět základním kategoriím jízdních kol. Každý typ kol má své výhody a nevýhody, které je třeba před nákupem zvážit. 

Základní kroky, které vám mohou pomoci při výběru jízdního kola:

1. Určete účel:
Nejprve si položte otázku, jaký druh jízdy plánujete. Chcete jezdit po silnicích, terénu, nebo možná městskými ulicemi? Různé typy jízdních kol jsou navrženy pro různé účely. 

2. Stanovte rozpočet:
Určete si, kolik jste ochotni utratit za jízdní kolo. Cena se liší v závislosti na značce, materiálu rámu a vybavení kola. 

3. Velikost rámu:  
Správná velikost rámu je klíčová pro pohodlnou a efektivní jízdu. Nejlepší je vyzkoušet několik kol různých velikostí, abyste našli tu, která vám nejlépe vyhovuje.  

4. Vyberte typ kola 
Existuje několik hlavních typů jízdních kol:  

Silniční kola 
Silniční kola jsou tradiční kategorií jízdních kol, která se používají ve všech světoznámých cyklistických závodech. Jsou vybavená tenkými plášti, lehkým rámem a převody uzpůsobenými pro rychlou jízdu. Silniční kola jsou ideální pro ty, kteří chtějí jezdit na dlouhé vzdálenosti vysokou rychlostí. Díky aerodynamickému designu poskytují silniční kola příjemnou a pohodlnou jízdu i v náročném terénu. Silniční kola mohou být skvělou volbou pro každého cyklistu, který chce získat závodní náskok, nebo který chce jen prozkoumávat přírodu na silničních stezkách.  

Horská kola 
Horská kola jsou navržena tak, aby zvládla i ten nejnáročnější terén a poskytla milovníkům dobrodružství vzrušující jízdu. Jsou vybavena mohutnými rámy, širšími pneumatikami a odolnými systémy odpružení. Jsou tak ideální pro zdolávání náročného terénu. Horská kola jsou také dostatečně univerzální, aby se dala použít v různých cyklo-výjezdech, od pohodových víkendových výletů až po intenzivnější cyklistické výpravy. 

Gravel kola 
Gravel kola jsou stále oblíbenější mezi cyklisty, kteří touží prozkoumat různé terény, od silnic po náročnější stezky. Jde o všestranná kola, která kombinují vlastnosti silničních a horských kol. Mají například klasický silniční rám, ale širší pláště pro lepší přilnavost na nezpevněném povrchu. Jsou také vybavena kotoučovými brzdami a dalšími prvky, díky nimž jsou vhodná do různých typů terénu. S gravel koly si tak vychutnáte to nejlepší z obou možných variant - rychlost a hbitost silničního kola a schopnost zvládnout náročné stezky. 

Crossová kola 
Crossová kola jsou určena pro specifickou formu cyklistiky - cyklokros. Tento druh cyklistiky v sobě spojuje prvky silniční cyklistiky, jízdy v terénu a závodů na překážkových tratích. Vyžaduje od jezdců dobrou rovnováhu mezi rychlostí, vytrvalostí a obratností. Crossová kola jsou proto navržena tak, aby byla co možná nejlehčí, ale zároveň dostatečně robustní, aby zvládla náročný terén. Mají odlehčený rám s širšími plášti pro lepší přilnavost a lepší průchodnost překážkami a také kotoučové brzdy pro lepší brzdnou sílu. Díky své všestranné využitelnosti a odolnosti jsou crossová kola ideální pro každého cyklistu, který se chce pustit do náročných cyklokrosových tratí.  

Skládací kola 
Skládací kola jsou ideální volbou pro ty, kteří potřebují mobilní a kompaktní kolo. Jsou navržena tak, aby se dala snadno složit a přepravovat ve veřejné dopravě nebo v kufru auta. Nabízejí tak efektivní a pohodlný způsob přepravy, ať už jde o dojíždění do práce, rekreační aktivity nebo cestování. Skládací kola se vyrábějí v různých velikostech a stylech, aby vyhovovala různým potřebám cyklistů. Jsou lehká a snadno se skladují, když se momentálně nepoužívají. Mnoho skládacích kol nabízí nastavitelné funkce, jako je výška řídítek, úhel sedla a velikost kol, takže si cyklisti mohou jízdu přizpůsobit pro maximální pohodlí. 

Elektrokola  
Elektrická kola se stávají oblíbenou alternativou ke klasickým jízdním kolům. Jsou vybavena elektromotorem, který poskytuje přídavnou pomoc při šlapání, takže jsou ideální pro ty, kteří potřebují při jízdě navíc trochu pomoci. Elektrická kola se vyrábějí v různých stylech a velikostech, takže si cyklisté mohou najít kolo, které bude dokonale vyhovovat jejich potřebám. Díky použití elektromotoru představují elektrokola efektivnější způsob cestování a lze je používat v mnoha různých typech prostředí. Ať už hledáte snadný způsob, jak se pohybovat po městě, nebo chcete prozkoumat off-roadové stezky, elektrická kola nabízejí řadu možností, díky nimž jsou vhodná pro všechny typy cyklistů.  

Pokud uvažujete o elektrokole, můžete si vybrat ze tří hlavních typů: horská elektrokola, krosová elektrokola a skládací elektrokola. 

- Horská elektrokola jsou určena do náročného terénua jsou vybavena výkonným motorem, který usnadňuje jízdu do kopce bez nutnosti tolik šlapat. Tato kola mají robustní konstrukci a širší kola, ale jsou těžší a nemusí být nejlepší volbou, pokud potřebujete kolo přenášet ručně.
- Krosová elektrokola jsou univerzální volbou, která je oblíbená pro dojíždění do práce a lehké výlety v terénu. Dosahují rovnováhy mezi městskými a horskými elektrokoly a dobře se hodí pro jízdu na mimoměstských cyklostezkách. 
- Skládací elektrokola jsou ideální pro městskou dopravu. Snadno se přenášejí na ulici a díky skládací funkci je lze vzít s sebou do veřejné dopravy. Přestože jsou pohodlně skladovatelná v práci nebo v bytě, jejich konstrukce není tak pevná jako u jiných typů, takže je důležité s nimi zacházet opatrně. 

5. Vyberte značku a model:  
Existuje mnoho značek jízdních kol, které nabízejí různé modely a varianty. Je dobré si přečíst recenze a porovnat několik možnosti předtím, než se rozhodnete, které finálně zakoupíte.   

6. Vyzkoušejte si kolo:
Pokud je to možné, vyzkoušejte si vybrané kolo před koupí. Při testování se ujistěte, že se cítíte pohodlně, že je rám správné velikosti a že si sedlo a řídítka můžete nastavit tak, abyste dosáhli správné polohy.  

7. Odborné poradenství:
Pokud si nejste jisti, jaké kolo vybrat, nebo potřebujete další rady, obraťte se na odborníka v našem Bike centru. Poradí vám, jak vybrat vhodné kolo a poskytnou mnoho dalších informací, které budete potřebovat. 

Pamatujte si, že výběr jízdního kola je individuální a záleží na vašich preferencích a potřebách. Během výběru je důležité dát si na čas a zvážit různé faktory, abyste si vybrali kolo, které vám přinese zážitek z jízdy a splní veškeré Vaše požadavky.