Kdy je ten správný čas vyměnit cyklistickou přilbu

Většina cyklistů ví, že by měli nosit helmu, ale málokdo ví, jak často by ji měl měnit. Skutečnost je taková, že cyklistické přilby mají omezenou životnost a je třeba je každých několik let vyměnit - i když se nezdají být poškozené. Navíc připomínáme, že do 18 let je helma povinným ochranným prvkem.  

Ptáte se, proč vlastně měnit cyklistickou přilbu, když vypadá stále jako nová?  

Pravidelné vyměňování cyklistické přilby je velmi důležité, protože nošení opotřebované nebo poškozené helmy může zvýšit riziko zranění v případě nehody. Cyklistické přilby časem slábnou - i když nevykazují žádné známky poškození. Pěnové polstrování uvnitř přilby může přestat být účinné při tlumení nárazů. Řemínky a další součásti se mohou také opotřebovat. 

Kromě toho mají cyklistické přilby omezenou životnost v důsledku vystavení UV záření. Ultrafialové sluneční záření může narušit materiál v přilbě, čímž se sníží její účinnost. Dalším ovlivňujícím faktorem výdrže helmy může být také pot.  

Jak často byste měli cyklistickou přilbu vyměňovat?   

Obecně se doporučuje vyměnit cyklistickou přilbu každých pět let. Každý výrobce však uvádí jiný časový interval. Pokud je přilba viditelně poškozená, měli byste ji vyměnit okamžitě.   

Při rozhodování, kdy si pořídit novou přilbu, se důkladně podívejte, zda vaše stávající přilba nevykazuje známky opotřebení. Zkontrolujte, zda není poškozena skořepina nebo pěna. Hledejte známky vyblednutí nebo prasklin na vnější straně přilby. Podívejte se také, zda jsou řemínky v pořádku a pevně drží. 

Následující příklady Vám prozradí, kdy je ten správný čas vyměnit helmu: 

    1. Pád nebo náraz 
Pokud dojde k pádu nebo nárazu, helma může utrpět poškození. I když na povrchu není viditelné, vnitřní ochranná vrstva helmy může být narušena. V takovém případě byste měli helmu okamžitě vyměnit, protože poškozená helma již neposkytuje dostatečnou ochranu. Pozornost byste také měli zvýšit v případě, pokud vám helma například vypadne z ruky na zem.  

    2. Helma nese viditelné známky opotřebení 
Pravidelně si prohlížejte svou helmu a vyhledávejte příznaky opotřebení. Zkontrolujte vnější skořepinu, popruhy a vnitřní polstrování. Pokud zaznamenáte trhliny, deformace, lámavost, vyblednutí nebo jiné známky viditelných opotřebení na skořepině či řemíncích, je čas na výměnu helmy. I malé trhliny mohou snížit ochrannou schopnost helmy. Dalším znamením k výměně může být, že vám helma nepohodlně sedí. 

    3. Helma je příliš stará 
Helmy mají omezenou životnost. Výrobci obvykle doporučují vyměňovat helmy každých 5 let, i když nebyly vystaveny pádu. Ochranné materiály helmy se mohou s časem postupně degradovat a snižovat její schopnost pohlcovat energii při nárazech. Pravidelná výměna helmy zajistí, že budete mít nejnovější technologie a bezpečnostní funkce. 

    4. Změna bezpečnostních standardů 
Bezpečnostní normy se mohou v průběhu času měnit. Pokud se objeví nové standardy nebo aktualizace stávajících standardů a vaše helma je již nekompatibilní, je vhodné vyměnit ji za novou helmu, která splňuje aktuální požadavky. Sledujte změny v bezpečnostních normách a poraďte se s odborníky, pokud máte pochybnosti.    

Jak můžete prodloužit životnost své cyklistické přilby?  

Kromě znalosti příznaků, že potřebujete novou cyklistickou přilbu, je také důležité vědět, jak pečovat o svou stávající přilbu a prodloužit její životnost.  

  • Omezte vystavení nadměrným teplotám, protože extrémní teploty mohou ovlivnit plastovou nebo kompozitní skořepinu přilby. 
  • Cyklistickou přilbu čistěte vlhkým hadříkem a nepoužívejte žádná chemická rozpouštědla. 
  • Cyklistickou přilbu skladujte na chladném a suchém místě a mimo dosah přímého slunečního záření. 
  • Provádějte pravidelnou kontrolu a kontrolujte řemínky, přezku a další součásti, zda nevykazují známky opotřebení. 

Závěrem

Je důležité si uvědomit, že cyklistické přilby je třeba pravidelně vyměňovat, aby zůstaly účinné. V závislosti na typu jízdy, kterou provozujete, a na dosavadním používání přileb může být nutné vyměnit přilbu až jednou za několik měsíců nebo jen jednou za několik let. 

Bez ohledu na to, jak často ji vyměňujete, je pro bezpečnou jízdu na kole nezbytné mít cyklistickou přilbu. Nezapomeňte vybrat takovou přilbu, která splňuje bezpečnostní normy a která vám správně padne. 

Především je důležité mít na paměti, že kolo je určeno pro zábavu a helma má chránit vás i vaše blízké. Než tedy začnete šlapat do pedálů, nezapomeňte si helmu nasadit a udržujte svou hlavu v bezpečí!