Jak vybrat dětské kolo

Dětská kola jsou skvělým způsobem, jak děti podpořit k pohybu a dobrodružství na čerstvém vzduchu. Při výběru správného dětského kola je však důležité zvážit několik faktorů, aby bylo zajištěno pohodlí, bezpečnost a správný vývoj cyklistických dovedností u dítěte. V tomto článku se podíváme na různé aspekty, které byste měli při výběru dětského kola zvážit.  

Vhodně zvolená velikost kola 

Správná velikost kola je klíčová pro pohodlnou a bezpečnou jízdu dítěte. Při výběru je také důležité vzít v potaz výšku sedla, které by mělo být nastavitelné tak, aby se mohlo přizpůsobit růstu dítěte. Dětská kola jsou obvykle klasifikována podle průměru kol v palcích, jako například 12", 16", 20" atd. Správnou velikost můžete určit měřením výšky dítěte a porovnáním s doporučením výrobce pro danou velikost kola. Níže uvedená tabulka může pomoci v rozhodování, jakou velikost zvolit. Upozorňujeme, že uvedené hodnoty jsou však pouze orientační.  

Velikost kola 

12" 

14" 

16" 

20" 

24" 

26"  

Věk 

2 - 4 

3 - 5 

4 - 7 

6 - 9 

8 - 12 

12 + 

Vzdálenost rozkrok - pedály (v cm)  

39  

40  

42  

50  

55  

56 +  

Vzdálenost rozkrok - zem (v cm) 

30 - 45  

42 - 51 

47 - 64  

51 - 70  

65 - 84  

70 - 95  

Výška postavy (v cm) 

85 - 110  

95 - 115  

 100 - 125  

 105 - 135  

 115 - 155  

155 +  

Nutno podotknout, že tabulky jsou jedna věc, realita ale může být trochu jiná. Je velmi důležité přihlédnout k tělesným parametrům dítěte a také k jeho pokročilosti. Lépe ovladatelná jsou menší kola. Pokud však kolo bude moc malé, bude se dítěti špatně šlapat. Na druhou stranu moc velká kola mohou vyvolat v dítěti strach z jízdy a vložená investice do nového kola nebude mít takový efekt. Vhodně zvolená velikost je tedy opravdu to nejzásadnější rozhodnutí při koupi nového kola.  

Odpružená vs. neodpružená vidlice 

Dětská kola do velikosti 16" mají pevnou vidlici, zatímco od velikosti 20" můžete zvolit kola s přední odpruženou vidlicí. Vidlice je příčná tyč, která spojuje přední kolo s rámem. Kola bez odpružené vidlice poskytují větší stabilitu a jsou vhodná pro začátečníky. Kola s odpruženou vidlicí jsou zase oblíbená pro pokročilejší jezdce, kteří vyžadují větší manévrovatelnost a agilitu. 

Pokud plánujete používat kolo převážně v terénu, děti ocení přítomnost odpružení, které jim pomůže zvládnout nerovnosti a nerovný povrch. Naopak, pokud plánujete jezdit především po silnici, přítomnost odpružení nemá smysl.

Pamatujte, že každé dítě je jedinečné a může preferovat různé vlastnosti kola. Je proto dobré zahrnout dítě do výběru a nechat ho vyzkoušet několik modelů, aby si vybralo to, které mu bude nejpohodlnější.  

 

Balanční kolečka 

Balanční kolečka jsou vhodnou volbou pro malé děti, které se na kole teprve učí jezdit. Tato kolečka poskytují stabilizaci a pomáhají dětem rozvíjet rovnováhu a koordinační dovednosti. Balanční kolečka najdete na modelech s velikostí kol 12", 14" a 16". Následné velikosti 20", 24" a 26" již balančními kolečky nedisponují.   

Je však důležité poznamenat, že balanční kolečka by měla být používána pouze v počáteční fázi učení jako tzv. berlička a měla by být postupně odstraněna, jakmile dítě získá dostatečnou jistotu a rovnováhu.  

Brzdy 

Dětská kola jsou vybavena různými typy brzd, které hrají klíčovou roli v bezpečnosti a ovladatelnosti při jízdě. Často jsou dětská kola vybavena protišlapací brzdou, která funguje na principu sešlápnutí pedálů dozadu. U brzd je velmi důležité ohlídat, aby vaše ratolesti dosáhli na brzdové páčky.  

  • V-brzdy jsou nejčastěji používaným typem brzd na dětských kolech. Jsou umístěny na rámu a jsou ovládány brzdovými páčkami na řídítkách. V-brzdy poskytují spolehlivý brzdný výkon a jsou snadno udržovatelné. 
  • Kotoučové brzdy se často nacházejí na pokročilých dětských kolech nebo na horských kolech pro děti. Tyto brzdy využívají kotouče a brzdové třmeny k vytváření brzdné síly. Kotoučové brzdy nabízejí vynikající brzdný výkon, zejména v náročných terénech, a jsou méně ovlivněny nepříznivými povětrnostními podmínkami. 
  • Zadní nábojové brzdy jsou specifické pro určité typy dětských kol. Tyto brzdy jsou umístěny uvnitř zadního náboje a fungují pomocí brzdového mechanismu přímo na osách kol. Zadní nábojové brzdy jsou snadno ovladatelné a vyžadují minimální údržbu.  

 Tipy při výběru dětského kola:  
- Dejte si pozor na příliš velkou váhu kola. Předtím než kolo zakoupíte si jej nezapomeňte potěžkat. 
- Velikost vybírejte vždy tak, aby dítě dosáhlo na zem. Mezera mezi rozkrokem a trubkou rámu by měla být cca 5 cm. 
- Neopomeňte vhodné doplňky ke kolu jako je bezpečnostní cyklistická helma, která poskytuje ochranu, a navíc je povinná pro děti do 18 let při jízdě na silnici. Mezi další doplňky, které vaše ratolesti při jízdě jistě ocení patří zvonek, odrazky, košík s lahví nebo taštička pod sedlo.  
- Pokud si však s výběrem dětského kola nevíte rady, tak ideální variantou je vzít vaše milované ratolesti, zavítat přímo na naši prodejnu a nechat si poradit od našich zkušených prodejců. Těšíme se na vás.