Co si s sebou vzít na jednodenní cyklovýlet

.. aneb 10 nezbytností na cyklistický výlet.

Abyste se ujistili, že na své cestě nebudete mít žádné nepříjemné překvapení, je důležité si předem zabalit správné vybavení. Nezáleží na tom, zda se vydáte na okružní jízdu po okolní krajině nebo na náročnější horskou trasu. Důležité je, abyste měli vždy po ruce potřebné věci, které by se mohly hodit. Zde je seznam věcí, které byste si na jednodenní cyklotrip neměli zapomenout vzít:  

1. Kolo! 😀  

V první řadě je důležité myslet na samotný prostředek, na kterém výlet uskutečníte. Zkontrolujte, že je vaše kolo v dobrém stavu, s vhodnými pneumatikami, funkčními brzdami a řetězem. Pro nezablácenou jízdu jsou velice efektivní blatníky. Dále doporučujeme také pohodlné a kvalitní sedlo či komfortně uchopitelná madla. 

2. Helma 

Bezpečnost je na prvním místě. Proto vždy noste přilbu a ujistěte se, že je správně nasazená a bezpečně připevněná. Dle zákona osoby do 18 let musí mít přilbu povinně, avšak doporučujeme ji nosit všem cyklistům, abyste se tak chránili před možnými úrazy.  

3. Základní výbava 

Nezapomeňte na základní výbavu jako je zvonek, náhradní duše v případě defektu, lepení na duši, multifunkční nářadí (imbusové klíče, šroubováky), zámek na kolo, láhev na vodu, blatníky a v neposlední řadě nesmíte zapomenout na světla - přední i zadní. Rozmyslete se, zda budete potřebovat i čelovku nebo výkonnější přední světlo na řidítka.

4. Brašna na kolo, menší cyklistický batoh či ledvinka 

Navýšíte tak úložný prostor a bez problémů si s sebou zabalíte malou svačinku, doklady, telefon, náhradní oblečení, pláštěnku, pití, základní výbavu a další praktické věci. 

5. Voda 

Zajistěte si dostatek pitné vody, abyste byli hydratovaní po celou dobu jízdy. Vhodné je mít s sebou láhev na vodu nebo vodní vak. 

6. Občerstvení 

Vezměte si s sebou lehké a energeticky bohaté potraviny, které vám poskytnou dostatek energie na celou cestu. Ovoce, sušené ovoce, müsli, oříšky, energetické tyčinky nebo sendviče jsou skvělou volbou. Není nic horšího, než když dostanete hlad uprostřed cyklistického výletu a v občerstvení je v nedohlednu.

7. Oblečení 

Zvolte pohodlné sportovní oblečení, které vám umožní pohybovat se volně na kole. Ohled berte na počasí. Ideální je zvolit takové oblečení, které na sebe můžete vrstvit dle potřeby. Můžete mít s sebou také náhradní oblečení, pro případ, že se hodně zapotíte. Nezapomeňte na cyklistické rukavice, sluneční brýle a opalovací krém pro ochranu před slunečním zářením. Pokud bude chladnější počasí, doporučujeme návleky na ruce a kolena. Proti větru se zase bude hodit větrovka.

8. Mapa, navigace, telefon 

Pokud jedete na neznámé místo, mějte s sebou cyklomapu nebo použijte navigační zařízení. Telefon si s sebou poveze dnes už nejspíše každý. Doporučujeme do něj stáhnout offline mapy, pro případ nouze.

9. Peníze a doklady 

Mějte s sebou dostatek peněz, abyste si mohli zakoupit něco k občerstvení. Nezapomeňte také na své identifikační doklady.


10. První pomoc 
Přibalte si s sebou malou sadu první pomoci/cestovní lékárničky, která obsahuje obvazy, dezinfekci, náplasti, léky na bolest, léky na alergii a další léky dle vaší individuální potřeby.  


Tento základní seznam věcí byste si s sebou měli vzít na jednodenní cyklovýlet. Samozřejmě vždy přihlédněte k aktuálním podmínkám počasí, délce výletu a vašim individuálním potřebám. Nyní už jste připraveni na nezapomenutelný zážitek, a hlavně pohodový výlet. Jak se říká “Kdo je připraven, není překvapen”.  

Plánujete vícedenní cyklovýlet? Přečtěte si náš článek ZDE.

Další tipy, které se mohou hodit: 
Pláštěnka, druhá láhev na vodu, iontový nápoj, proteinová tyčinka, termoska, mini vařič a náplň do něj, turistické příbory + mističky, kapesní nůž, instantní jídlo, spacák, mini stan, karimatka, funkční prádlo, krémy na bolavé nohy a záda, repelent, kapesníčky (mokré i suché), antiperspirant, ručník, šitíčko, spínací špendlík, ...