Jak vybrat cyklistickou helmu

To, že je cyklistická přilba prvním bodem ze základní výbavy cyklisty, jsme si už řekli. Teď přichází v úvahu ale správná otázka - “Jak si mám vlastně vybrat cyklistickou přilbu, tak aby byla praktická, ochránila mě při možném pádu, a ještě se mi líbila?” Společně se na to podíváme v následujícím článku. Existuje několik faktorů, které byste měli zvážit při výběru cyklistické přilby. 

1. Druhy přileb: 

Silniční přilby
Silniční přilby jsou speciálně navrženy pro cyklistiku na silnicích a pro závody. Jsou lehké, aerodynamické a poskytují optimální proudění vzduchu. Mají obvykle menší krytí hlavy, které umožňuje větší pohyb a flexibilitu pro rychlou jízdu. Silniční přilby obsahují také systémy pro regulaci teploty, které umožňují cyklistovi přizpůsobit si chlazení v teplejším počasí a zajistí tak menší pocení.  

Horské přilby  
Horské přilby jsou určeny pro horskou cyklistiku a trailové jízdy. Tyto přilby mají větší krytí hlavy a lepší odvětrávání, což je důležité při vyšší intenzitě jízdy a delších výstupech. Horské přilby často zahrnují větší ochranu na zadní části hlavy a bočních částech, které jsou vystaveny vyššímu riziku nárazů. Taktéž jsou vybaveny očními štítky, které chrání před sluncem, blátem nebo větrem.  

BMX/Downhill přilby
Tyto přilby jsou navrženy pro extrémně náročnou jízdu, jako je BMX nebo jízda na sjezdových tratích. Jsou vyrobeny s výrazně větším krytím hlavy a zahrnují ochranu brady. Jsou konstruovány tak, aby odolávaly tvrdým nárazům a ochránily hlavu při skocích, pádech a agresivním stylu jízdy.  

Dětské přilby
Dětské přilby jsou speciálně navrženy pro malé cyklisty. Mají menší velikosti a jsou vybaveny bezpečnostními prvky, jako jsou kotvy pro upevnění přilby na hlavě, aby zajistily správné umístění a minimalizovaly pohyby přilby během jízdy. Často obsahují výrazné barvy nebo oblíbené dětské motivy, aby podpořily děti k nošení přilby a zvýšily tak jejich bezpečnost. 

 2. Velikost přilby:  

Správná velikost přilby je klíčová pro zajištění efektivní ochrany. Nevhodně zvolená velikost totiž může vést k nepohodlí, nesprávnému uchycení na hlavě nebo snížení ochranného účinku. Nutno podotknout, že každý výrobce může mít své vlastní velikostní tabulky, které se mohou lišit. Proto doporučujeme změřit obvod hlavy a porovnat ho s příslušnou tabulkou daného výrobce.  

Měření obvodu hlavy můžete provést pomocí měřicího pásku, provázku nebo tkalcovského metru. Omotejte jej kolem čela a nad ušima, kde je nejširší část hlavy. Poté změřený obvod porovnejte s tabulkou velikostí, kterou poskytuje výrobce přilby.  

Zde je příklad tabulky velikostí pro ilustraci: 

Velikost 

Obvod hlavy (cm) 

S 

52-56 

M 

56-59 

L 

59-62 

XL 

62-64 

 Pamatujte, že přilba by měla sedět na hlavě pevně, ale zároveň pohodlně. Neměla by tlačit nebo vytvářet přílišný tlak na určitých místech. Zároveň by měla zůstat stabilní na hlavě i při pohybu.  

V případě, že se váš obvod hlavy nachází na hranici dvou velikostí, je obvykle doporučeno zvolit větší velikost. Mnoho výrobců nabízí systémy nastavení velikosti, které umožňují jemné upravení pro dokonalé přizpůsobení. 

V případě, kdy si nevíte rady, tak je ideální nechat si poradit přímo na naší prodejně, kde jsou naši usměvaví zaměstnanci k vašim službám. 😊 

3. Konstrukce a materiál: 

Cyklistické přilby mohou být vyrobeny z různých materiálů a mají specifickou konstrukci, která je klíčová pro poskytování ochrany při nárazech. Mezi nejběžnější materiály a konstrukční prvky patří:   

Polystyrenová pěna (EPS) 
Tento materiál je nejběžnější vnitřní vrstvou cyklistických přileb. Polystyrenová pěna má schopnost pohlcovat energii při nárazech a rozptylovat ji po celé ploše přilby, což pomáhá chránit hlavu cyklisty. EPS je lehký materiál a je běžně používán v přilbách různých druhů cyklistiky.
 

Polykarbonátová skořepina 
Některé cyklistické přilby mají vnější skořepinu z polykarbonátu. Tato skořepina poskytuje další vrstvu ochrany a zpevňuje přilbu. Polykarbonát je lehký, ale zároveň velmi pevný materiál, který pomáhá chránit před ostrými předměty nebo tvrdými nárazy.

Větrací systémy 
Pokud chcete mít tzv. hlavu více v suchu, vsaďte na odvětrávací systémy. Tyto systémy zahrnují ventilační otvory na přední, vrchní a zadní části přilby, které umožňují proudění vzduchu a lepší odvětrávání tepla. Dobrá ventilace je zvláště důležitá při dlouhých jízdách nebo při vyšších teplotách, aby se předešlo přehřátí.  

Pásky a přezky 
Pásky a přezky slouží k upevnění přilby na hlavě. Obvykle jsou vyrobeny z pevných materiálů, jako je nylon, a jsou nastavitelné pro zajištění správného a bezpečného uchycení přilby. Pásky by měly být pohodlné a pevně držet přilbu na místě, aniž by způsobovaly nepohodlí nebo tření na pokožce. 

Pamatujte, že správná konstrukce a kvalitní materiály jsou důležité pro zajištění ochrany při pádech a nárazech. Při výběru přilby je vhodné zkontrolovat, zda splňuje bezpečnostní normy a certifikace, které potvrzují její kvalitu a ochranné vlastnosti. 

4. Životnost přilby 

Přilby mají omezenou životnost. Při nárazu by měla být přilba okamžitě nahrazena, i když na povrchu není viditelná žádná škoda. V průběhu času se také může snižovat ochranná schopnost materiálů, a proto je doporučeno měnit přilbu po pěti letech používání nebo dle doporučení výrobce. O tom, kdy je ten správný čas vyměnit přilbu se dozvíte ve článku ZDE.  

5. Design 

Design přilby je velmi subjektivním faktorem, který závisí na individuálních preferencích cyklisty. Přestože estetický vzhled přilby může být důležitý, je důležité mít na paměti, že bezpečnost a ochrana jsou prioritou. Při výběru přilby je však možné zvolit design, který vám přijde přitažlivý a vyjádří váš osobní styl.  

Váš osobní styl může/ou vyjádřit například:  

Barva:  
Volba barevného provedení je především otázkou osobního vkusu. Nicméně je doporučeno zvolit si přilbu s výraznou a jasně viditelnou barvou, která zvyšuje vaši viditelnost pro ostatní účastníky silničního provozu. Světlé barvy, fluorescenční odstíny nebo reflexní prvky na přilbě mohou pomoci zvýšit bezpečnost při cyklistice.  

Reflexní prvky 
Některé přilby mají integrované reflexní prvky nebo nabízejí možnost připevnění reflexních samolepek. Tyto prvky zvyšují vaši viditelnost zejména za snížené viditelnosti nebo za šera a přispívají tak k bezpečnosti při jízdě.  

Světla 
Některé moderní přilby mají zabudovaná LED světla, která přispívají k lepší viditelnosti a bezpečnosti. Tato světla mohou být umístěna na zadní části přilby a slouží jako dodatečný signalizační prvek pro ostatní účastníky silničního provozu.  

Výměnné obaly 
Některé přilby nabízejí možnost výměny vnějšího obalu, což umožňuje personalizaci vzhledu přilby podle vašich představ. Tyto výměnné obaly mohou mít různé vzory, motivy nebo grafiku, která vám vyhovuje. Ideální pro ty, kteří si dávají velmi záležet na image přilby. 

6. Doplňky a příslušenství 

Různé doplňky a příslušenství mohou mít významné účely a zároveň mohou zlepšit bezpečnost, viditelnost nebo komfort cyklisty.  

Reflexní prvky/Odrazová světla
Jak už jsme říkali, reflexní prvky zlepšují viditelnost cyklisty ve špatných a snížených světelných podmínkách a mohou být také součástí osobního designu helmy. Reflexní pásky nebo samolepky na přilbě mohou pomoci ostatním účastníkům silničního provozu snadno vás vidět a předejít tak možným úrazům. Odrazky mohou být umístěny na zadní části přilby a být buď stálé nebo s možností blikání.

Mřížky proti hmyzu 
Některé přilby mají integrované mřížky proti hmyzu. Tyto mřížky brání vniknutí hmyzu dovnitř přilby, což může být nepříjemné při jízdě a zajišťuje lepší pohodlí.  

Sluneční kšilt 
Další možností je sluneční kšilt, který se dá k helmě připevnit, nebo už je rovnou zabudovaný. Tento kšilt chrání oči cyklisty před slunečním zářením, snižuje oslnění a zlepšuje jízdní komfort.  

Vnitřní polštářky 
Vyměnitelné vnitřní polštářky, které slouží k lepšímu přizpůsobení a pohodlí. Polštářky lze přizpůsobit velikosti hlavy cyklisty a zajišťují pohodlné nošení přilby.  

Voděodolné přilby 
Existují také speciální voděodolné přilby, které mají voděodpudivou vrstvu nebo integrovanou pláštěnku. Jsou vhodné pro jízdu za deště nebo v mokrých podmínkách, aby udržely hlavu cyklisty suchou.   

Nejčastější chyby při (ne)používání helmy 

Ať už patříte do skupiny, kteří používají helmu, nebo mezi ty, kteří ji nepoužívají, chtěli bychom vám uvést nejčastější chyby, které můžete udělat při (ne)nošení helmy.  

1. Nepoužívání helmy 

Nejčastější chybou je nepoužívání helmy vůbec. Někteří cyklisté podceňují riziko pádu nebo nárazu a nevidí důvod, proč by měli nosit helmu. Toto je velmi nebezpečné, protože helma může významně snížit riziko zranění hlavy a mozku při nehodě. Navíc, pokud je vám do 18 let, je helma ze zákona povinná.  

2. Nesprávná velikost helmy 

Často se setkáváme s tím, že cyklisté zvolí špatnou velikost. Příliš velká helma může být nestabilní a nedokáže poskytnout optimální ochranu, zatímco příliš malá helma může být nepohodlná a neposkytovat dostatečný prostor pro správné umístění na hlavě. Je důležité vybrat si helmu správné velikosti a případně využít systémy nastavení velikosti, které některé přilby nabízejí.  

3. Stará a poškozená helma 

Někteří cyklisté používají helmu, která je již stará nebo poškozená. Helma by měla být pravidelně kontrolována a v případě viditelných poškození nebo při překročení doporučené životnosti by měla být nahrazena novou. Poškozená helma nemůže poskytnout dostatečnou ochranu při nárazech.  

4. Špinavá helma 

Někteří cyklisté opomíjejí čistotu své helmy. Při dlouhodobém používání se na helmu může usazovat prach, pot a další nečistoty. Tento stav může vést k zhoršenému větrání a hygieně. Helma by měla být pravidelně čištěna podle doporučení výrobce, aby se udržela ve správném stavu.