Jak si správně vybrat obuv na kolo

Při jízdě na kole je důležité mít správnou obuv, která zajišťuje pohodlí, výkon a bezpečnost. Boty na kolo jsou jedním z nejdůležitějších prvků cyklistické výbavy, protože mají přímý vliv na vaši schopnost přenášet sílu na pedály, kontrolu nad kolem a pohodlí při delších jízdách. Pokud se chystáte pořídit si nové boty na kolo, zde je několik důležitých faktorů, které byste měli zvážit při výběru.

Typ jízdy:
Nejdříve si musíte uvědomit, jaký typ jízdy plánujete provozovat. Existují různé druhy cyklistiky, jako je horská cyklistika, silniční cyklistika a cykloturistika. Každý typ vyžaduje specifický typ bot. Horské cyklisty vyžadují boty s výraznější podrážkou a možností uchycení ke speciálním pedálům. Silniční cyklisti potřebují boty s tuhou podrážkou, která zajišťuje efektivní přenos síly na pedály. Cykloturisté ocení pohodlné a univerzální boty, které umožňují chůzi mimo kolo.

Velikost:
Správná velikost bot je klíčová pro pohodlí a výkon. Boty na kolo by měly být dostatečně prostorné, aby noha měla volnost pohybu, ale zároveň také dostatečně přiléhavé, aby se minimalizovala jakákoli příčná nebo podélná pohyblivost nohy v botě. Je důležité si boty vyzkoušet a zjistit, zda jsou správné velikosti, neboť se velikosti mohou lišit mezi různými značkami.

Zapínání:
Existují různé způsoby, jak boty na kolo zapínat. Nejběžnějšími způsoby jsou suchý zip, suchý systém, suchý háček nebo suchý poutko. Každý systém má své výhody a nevýhody, a je třeba zvolit ten, který vám nejvíce vyhovuje z hlediska snadnosti použití, bezpečnosti a pohodlí.

Materiál:
Materiál bot má vliv na jejich trvanlivost, pohodlí a odolnost vůči povětrnostním podmínkám. Nejběžnějším materiálem je syntetická kůže nebo textilie, které jsou odolné a snadno udržovatelné. Některé boty mají také prodyšnou membránu, která zajišťuje odvětrání a udržuje nohu suchou i při intenzivním potu.

Přizpůsobení:
Boty na kolo by měly mít možnost individuálního přizpůsobení. To znamená, že by měly mít nastavitelné suché poutka, suché systémy nebo suché háčky, aby se daly upravit podle tvaru nohy a poskytly optimální pohodlí a podporu.

Testování:
Než se rozhodnete koupit boty, je vždy dobré si je vyzkoušet. Přijďte do obchodu v cyklistických ponožkách a vyzkoušejte různé modely a značky. Věnujte pozornost pohodlí, podpoře nohy a jak boty sedí na pedálech. Pokud je to možné, projděte se s nimi po obchodě, abyste zjistili, jak se cítíte při chůzi.

Vybrat správné boty na kolo může být trochu složité, ale investice času a úsilí do výběru správného páru vám může přinést mnoho výhod. Správné boty na kolo zlepšují vaši jízdu, pomáhají vám lépe přenášet sílu na pedály a minimalizovat únavu a nepohodlí.

 

1. DRUHY OBUVI: 

Tretry:
speciální typ bot na kolo, které se používají s clipless pedály. Clipless systém spojuje botu s pedálem pomocí kovových klipů na podrážce boty, což umožňuje lepší přenos síly a zlepšuje kontrolu nad kolem. Tretry jsou nejčastěji používány silničními cyklisty a závodními jezdci. Tretry mají tvrdou podrážku, která maximalizuje přenos síly na pedály. Mají také speciální otvory pro uchycení klipů, které jsou kompatibilní s clipless pedály. Tretry mají různé systémy zapínání, včetně suchých poutek, suchých háčků nebo suchých zipů, které umožňují přesné nastavení utažení boty.

Silniční boty:
Silniční boty jsou určeny především pro silniční cyklistiku a závodní jezdce. Tyto boty mají tuhou podrážku, která maximalizuje přenos síly na pedály. Mají také suchý systém, který umožňuje přesné nastavení úrovně utažení a zajišťuje pevné držení nohy. Silniční boty často obsahují suchou destičku nebo suchý háček pro uchycení na speciální silniční pedály.

Horské boty:
Horské boty jsou navrženy pro horskou cyklistiku a terénní jízdu. Mají výraznější podrážku, která poskytuje lepší trakci a stabilitu při chůzi mimo kolo. Horské boty často používají systém suchých háčků nebo suchých poutek pro uchycení na horské pedály. Některé horské boty mají také možnost uchycení šroubovaných destiček, které umožňují jezdcům používat boty i s clipless pedály.

Hybridní boty:
Hybridní boty jsou vhodné pro cykloturistiku a rekreační jízdu. Tyto boty kombinují vlastnosti silničních a horských bot. Mají středně tuhou podrážku a prodyšný svršek. Hybridní boty mají také flexibilní podešev, která umožňuje pohodlnou chůzi mimo kolo. Mohou mít různé typy zapínání, jako jsou suché poutka nebo suchý zip.